Hypotheekrente stijgt verder

De verhogingen die banken en andere hypotheekverstrekkers hebben doorgevoerd, zijn minimaal. Het gaat om wijzigingen van meestal slechts 0,01 of 0,02 procentpunt. Als die verhogingen bij elkaar worden opgeteld, zijn de rentes in de voorbije weken maximaal 0,1 procentpunt opgelopen.
Gemiddeld staat de rente nu op 1,5 procent als je je hypotheekrente twintig jaar wil vastzetten, met NHG-garantie. Een paar weken geleden was dat nog gemiddeld 1,4 procent. Ook als je de rente vijf, tien of dertig jaar wil vastzetten, betaal je nu meer dan vorige maand. Onder meer marktleider Rabobank heeft haar rentes maandag opgeschroefd en heeft dat ook in de voorbije weken diverse keren gedaan.
Hoewel de verhogingen klein zijn, zijn ze toch opvallend omdat de rentes de afgelopen jaren vooral omlaaggingen. De hypotheekrentes lopen de laatste weken op omdat de marktrente ook omhooggaat.De verwachting is  dat de rentes de komende weken verder oplopen, omdat de marktrentes de afgelopen tijd harder zijn gestegen dan de hypotheekrentes.